Wikisłownik:Narzędzia/Edytor tłumaczeń: Różnice pomiędzy wersjami

Typową kolejność czynności w trakcie korzystania z narzędzia stanowią: wybór języka, wprowadzenie tłumaczeń (nowych lub zmieniających już istniejące), podgląd wykonanych zmian, powtórzenie poprzednich kroków w celu dopracowania modyfikacji lub edycji innego języka, zapisanie zmian.
 
Narzędzie nie jest dostępne, gdy przeglądamy stare wersje strony z jej w historii zmian, ani gdy porównujemy zmiany pomiędzy wersjami.
 
; Interfejs
{{clear}}
 
[[Plik:Edytor tłumaczeń (selektor).png|thumb|Wybór języka]]
; Selektor języka
 
[[Plik:Edytor tłumaczeń (selektor).png|thumb|Wybór języka]]
 
Pierwszą czynnością jest wybór języka. Jeżeli dany język jest już obecny na liście, kliknięcie na przycisk „(edytuj)” obok tłumaczenia rozpoczyna jego edycję – więcej w kolejnych sekcjach. Do tego efektu również prowadzi skorzystanie z selektora języków; jeżeli języka nie ma na liście, jest to jedyny sposób.
 
Selektor wyświetla sugestie w trakcie pisania. W tym celu korzysta z wbudowanej bazy języków wyszczególnionych na stronie [[WS:ISO]]. Można bezpośrednio użyć nazwy języka (np. „angielski”) albo jego identyfikatora ISO (np. „en”). Sugestie obejmują obie kategorie wyników, wyświetlając pasujące identyfikatory ISO w odrębnym obszarze na końcu listy.
 
Sugestie selektora sprowadzają typowo polskie znaki na ich odpowiednik w klawiaturze niepolskiej, zatem wpisanie początkowej sekwencji „slo” – ''notabene'' litera „l” zamiast „ł” – skutkuje wyświetleniem wyników „slovio”, „słowacki”, „słoweński” oraz „słowiński”.
 
Formularz przejdzie w tryb edycji wybranego języka po jego zaznaczeniu na liście. Alternatywnie można wpisać go ręcznie i kliknąć przycisk „Załaduj” albo nacisnąć klawisz „enter”. Przycisk „Zapamiętaj” służy do automatycznego uruchamiania trybu edycji wybranego języka podczas następnego użycia narzędzia. Ustawienie jest, w przypadku użytkowników niezalogowanych, tymczasowo zapamiętywane w wewnętrznym obszarze pamięci przeglądarki. W przypadku użytkowników zalogowanych wybór języka jest na stałe przypisywany do konta. Wybór można wycofać za pośrednictwem przycisku „Zapomnij”.
 
{{clear}}
 
[[Plik:Edytor tłumaczeń (składnia).png|thumb|Wprowadzanie tłumaczeń]]
; Obszar edycji
 
[[Plik:Edytor tłumaczeń (składnia).png|thumb|Wprowadzanie tłumaczeń]]
 
{{clear}}
 
[[Plik:Edytor tłumaczeń (podgląd).png|thumb|Obszar podglądu tłumaczeń]]
; Podgląd tłumaczeń
 
[[Plik:Edytor tłumaczeń (podgląd).png|thumb|Obszar podglądu tłumaczeń]]
 
{{clear}}
 
[[Plik:Edytor tłumaczeń (zapisywanie).png|thumb|Opis zmian]]
; Zapisywanie zmian
 
[[Plik:Edytor tłumaczeń (zapisywanie).png|thumb|Opis zmian]]
 
{{clear}}